Pubers en drank.

Al vier jaar wordt in Nederland de campagne ‘Voorkom alcoholschade bij uw opgroeiende kind’ uitgevoerd. Centraal hierbij staat de boodschap ‘stel het alcoholgebruik zolang mogelijk uit, in ieder geval tot 16 jaar’. Alcoholgebruik is immers schadelijk bij opgroeiende kinderen. Willen we deze schade voorkomen dan moeten we het startmoment uitstellen. Uit onderzoek blijkt dat de kans hierop vergroot wordt als ouders en andere opvoeders regels stellen en ‘nee’ zeggen als hun kind alcohol wil drinken. De afdeling Voorlichting & Preventie van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), de gemeente en de bibliotheken van Pekela ondersteunen deze campagne met een informatiewand in de Bibliotheek Oude Pekela, waar de gratis J/M voor ouders over dit onderwerp verkrijgbaar is.

J/M voor ouders alcoholspecial
Hoe ga je als ouder om met lastige situaties tijdens feesten en vakanties? Herkent u de situatie dat u gaat twijfelen en het toch toestaat doordat anderen zeggen: ‘Ach, het is maar een keer feest. Doe niet zo moeilijk, een glas kan toch geen kwaad’? Maar weet u dat kinderen vaak thuis beginnen met drinken? En weet u dat kinderen van ouders die alcoholgebruik op deze leeftijd verbieden, minder drinken later? Met het uitstellen van het eerste alcoholmoment is voor alle ouders een hoop te winnen. Want af en toe een drankje wordt altijd meer, nooit minder. De campagne heeft om ouders te ondersteunen consequent te blijven een aantal tips; de 8 B’s. Deze tips helpen om zelf sterk te blijven staan in de boodschap aan kinderen én om elkaar als opvoeders hierin te ondersteunen. In de speciale J/M Voor Ouders alcoholspecial kunt u alles over deze 8 B’s lezen.

Chatservice
Heeft u een vraag over alcohol of drugs, dan kunt u elke werkdag anoniem uw vraag stellen via de chatservice van VNN. De chatservice is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 13.00 – 17.00 uur. U krijgt dan direct antwoord of advies van een deskundige van VNN. Meer informatie hierover vindt u in de Bibliotheek Veendam of ga direct naar www.vnn.nl/chatservice.

Leave a Reply