Zangeres brengt nieuw geluid in Gronings dialect.

e in Muntendam geboren en getogen zangeres Irene Wilkens brengt samen met haar 5 koppige band een nieuwe single uit gezongen in het Gronings dialect. Vrijdag zal de nieuwe single bij alle radiostations in Groningen liggen.

Irene, zangeres uit Veendam, en haar band brengen een nieuw geluid in het Gronings dialect. De nieuwe single, met de voor dit jaargetijde toepasselijke titel “Voutstappen in de Snij” zal vrijdag 29 januari 2010 bij alle Groningse en aan aantal Drentse radiostations worden aangeboden.

‘Wat is er mooier dan mensen verhalen vertellen in het dialect waarmee je bent opgegroeid”. Irene en haar band doen dit op geheel eigen wijze. De ene keer rauw, de andere keer melancholisch, soms lief of confronterend maar altijd recht uit het hart, herkenbaar en natuurlijk niet te vergeten in het Gronings. “Ik wil zingen wat ik mooi vind en daarbij hoop ik andere mensen ook te raken, emotioneren of te vermaken” aldus Irene.

Bijgestaan door een 5 koppige band brengen zij de nummers geschreven door tekstdichter en songwriter Alex Schoenmaker die al eerder nummers schreef voor onder anderen het streektaal songfestival en een aantal van zijn Groningse gedichten gepubliceerd zag in een verzamelbundel van Groningse dichters.

Irene begon haar carrière op accordeon, studeerde drie jaar klarinet aan het conservatorium en drie jaar schoolmuziek. Uiteindelijk werd zang haar grote passie. Irene is naast Groningstalig zangeres, ook actief in een elftallig top 100 band “Xclusive”, waar zij elk weekend mee de boer op gaat.  Vanaf november 2010 zal zij meerdere malen, tezamen met een aantal coryfeeën op het gebied van het Groningse lied te zien zijn in de Noordelijke theaters.

De vijfkoppige formatie die Irene begeleiden, bestaan uit muzikanten die allen hun sporen in de muziek reeds hebben verdiend. Een van de muzikanten is  pianist Alex Staal, die al veel samenwerkte met onder anderen Wia Buze, Klaas Spekken en Fransien Kuiper. Alex Staal heeft ook de opnames en productie voor zijn rekening genomen. De band is zo samengesteld dat er in diverse formaties kan worden opgetreden. We kunnen groot uitpakken met alle toeters en bellen, maar ook klein en intiem, met enkel zang en piano en/of gitaar.

De muziek die wij maken is zeker een aanvulling op de bestaande Groningstalige popcultuur. Er zijn een aantal, voornamelijk mannelijke artiesten die hele mooie  popliedjes schrijven. Persoonlijk kan Irene zich erg vinden in bijvoorbeeld de liedjes van Erwin de Vries of Bert Harders. “Als ik als zangeres hier ergens een plek tussen zou kunnen vinden heb ik mijn doel bereikt” aldus Irene. De volgende single staat al in de planning. Als er voldoende liedjes zijn zal er een complete cd worden uitgebracht.

Leave a Reply