Veendam heeft scheepvaartgeschiedenis.

De Veendam

Tijdens de vervening (vanaf 1600) in de provincie Groningen werden schepen een belangrijk vervoersmiddel van de gestoken turf. Om deze Turfvaart in stand te houden werden in Veendam in de 19e eeuw veel binnen- en zeeschepen gebouwd. Omdat Kofschepen en Schoeners met een laadvermogen van zo’n 150 ton, niet de mogelijkheid hadden de VeenkoloniĆ«n te bereiken vanwege het niet kunnen strijken van de mast waren er ook speciale Zeetjalken nodig. De VeenkoloniĆ«n hadden met 384 rederijen 684 schepen in de vaart en 210 kapiteins. De diverse kapiteinshuizen in Veendam brengen deze geschiedenis nog steeds onder de aandacht van de Veendammers. Ook diverse niet onbemiddelde Veendammers investeerden in de bouw van zeeschepen, vandaar dat er tot op heden schepen om de wereld varen met de naam “Veendam”.

Klik hier voor meer foto’s in ons album.

3 Responses to “Veendam heeft scheepvaartgeschiedenis.”

 1. Henkz Says:

  Mooi gedaan Jan,maar Johan .Sterenborg is een echte liefhebber betreffende het waterverkeer hier uit Veendam,vandaar dat hij deze unieke verzameling in zijn eentje heeft opgezocht uit de historie van Veendam,mijn complementen hiervoor,dit zouden meerdere mensen moeten doen ,dan kom je nog iets te weten over deze omgeving ,,de Veenkolonien,,

 2. haneman Says:

  Ja dit is een heel interessant stukje rijke geschiedenis wat we op de lagere school grotendeels gemist hebben, nl. de scheepvaart van Veendam. Jaren later pas werd je ervan bewust dat Veendam een behoorlijke stempel hierop gedrukt heeft. En dan ligt Veendam nog niet eens aan zee.
  Mooi stukje Jan. En evenzo heel mooie foto’s

 3. jan Says:

  Dat is mede door Johan Sterenborg gedaan,die heeft het materiaal geleverd,
  Ik vind het een hele mooi reclame stuk voor Veendam.

Leave a Reply